Палмовото масло вреди, води до затлъстяване и хронични болести

06.02.2019 15:56 517 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева TM +

Употребата на палмово масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести в световен мащаб, а производството на този „деликатес“ нанася непоправими щети на природата.

Това са основните изводи от доклад, изготвен от експерти на Световната здравна организация (СЗО), който скоро ще бъде огласен, предаде БГНЕС.

Авторите на доклада направо сравняват индустрията за производство и продажба на палмово масло с тютюневата и алкохолната промишленост – както по равнището на вреди за здравето и околната среда, така и поради усилията на рекламни агенции и лобисти в преследването на печалба да скрият от потребителя истината.

През 2015 г. в САЩ беше забранено използването на опасни за здравето трансмазнини в хранителните продукти, а през 2018 г. СЗО излезе с аналогична препоръка към целия свят. Експертите от организацията се опасяват, че производителите на храни просто ще заменят забранените съставки с палмово масло – евтино, но съвсем не по-малко вредно.

Би Би Си се запозна със съдържанието на неокончателния вариант на доклада и информира за някои от основните положения в него.

Палмовото място заема водещо място при производството на полуфабрикати и готови продукти – основно благодарение на ниската си стойност.

Но съдържанието на наситени мазнини при него е доста по-високо, отколкото в другите растителни масла – и именно поради това мазнините с растителен произход се смятат традиционно за по-малко вредни, отколкото животинските.

Производителите на палмово масло полагат много усилия, за да убедят потребителите в неговата безвредност - или дори ползи за здравето. Въпреки това, доклад на СЗО, основан на 48 научни изследвания, отхвърля тези твърдения.

По-специално, мета-анализ на работата, извършена от експерти на организацията, показа убедителна връзка между увеличаването на потреблението на палмово масло в 23 страни по света и увеличаването на смъртността от коронарна болест на сърцето.

Освен това сред лекарите няма съмнение, че палмовото масло системно повишава нивото на „лошия холестерол“ в кръвта (LDL), което е причина за атеросклероза.

Производството на палмово масло по света се е увеличило от 1995 до 2017 г. малко над четири пъти.

Оборотът на индустрията с палмово масло „ражда“ 60 млрд. долара годишно. 85% от производството е в Малайзия и Индонезия.

Тагове: здраве
Споделете в:

Коментари

Топ новини

ВиК Велинград е с нов управител
15.07.2019 17:45 1100
ВиК Велинград е с нов управител

С пълно мнозинство общинските съветници във Велинград освободиха от поста управит...

Историята на един успешен седмокласник
15.07.2019 17:15 132
Историята на един успешен седмокласник

С още един ден разполагат учениците, класирани по първо желание след първи етап н...

По ваш сигнал: Локални сметища в Алеко Константиново
15.07.2019 15:32 162
По ваш сигнал: Локални сметища в Алеко Константиново

Локални сметища заринаха пазарджишкото село Алеко Константиново. Хората недоволст...

ТМ+

Скакалци, мравки и тарантули – храната на бъдещето?
15.07.2019 10:19 91 TM +
Скакалци, мравки и тарантули – храната на бъдещето?

Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни веществ...

Белите хора не могат да различават лицата на чернокожите - и обратно
15.07.2019 08:32 61 TM +
Белите хора не могат да различават лицата на чернокожите - и обратно

„Защо ни е трудно да различаваме лицата на представителите на други етничес...

Евростат: Населението на България намаля до 7 милиона души
11.07.2019 15:02 178 Общество
Евростат: Населението на България намаля до 7 милиона души

Населението на България е 7 милиона души към 1 януари 2019 г. и представлява 1,4%...

Полезни съвети за пестене на ток през лятото
10.07.2019 14:50 393 TM +
Полезни съвети за пестене на ток през лятото

За поредна година EVN България предоставя на своите клиенти съвети, които са поле...