Палмовото масло вреди, води до затлъстяване и хронични болести

06.02.2019 15:56 307 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева TM +

Употребата на палмово масло в храната води до затлъстяване и развиване на хронични болести в световен мащаб, а производството на този „деликатес“ нанася непоправими щети на природата.

Това са основните изводи от доклад, изготвен от експерти на Световната здравна организация (СЗО), който скоро ще бъде огласен, предаде БГНЕС.

Авторите на доклада направо сравняват индустрията за производство и продажба на палмово масло с тютюневата и алкохолната промишленост – както по равнището на вреди за здравето и околната среда, така и поради усилията на рекламни агенции и лобисти в преследването на печалба да скрият от потребителя истината.

През 2015 г. в САЩ беше забранено използването на опасни за здравето трансмазнини в хранителните продукти, а през 2018 г. СЗО излезе с аналогична препоръка към целия свят. Експертите от организацията се опасяват, че производителите на храни просто ще заменят забранените съставки с палмово масло – евтино, но съвсем не по-малко вредно.

Би Би Си се запозна със съдържанието на неокончателния вариант на доклада и информира за някои от основните положения в него.

Палмовото място заема водещо място при производството на полуфабрикати и готови продукти – основно благодарение на ниската си стойност.

Но съдържанието на наситени мазнини при него е доста по-високо, отколкото в другите растителни масла – и именно поради това мазнините с растителен произход се смятат традиционно за по-малко вредни, отколкото животинските.

Производителите на палмово масло полагат много усилия, за да убедят потребителите в неговата безвредност - или дори ползи за здравето. Въпреки това, доклад на СЗО, основан на 48 научни изследвания, отхвърля тези твърдения.

По-специално, мета-анализ на работата, извършена от експерти на организацията, показа убедителна връзка между увеличаването на потреблението на палмово масло в 23 страни по света и увеличаването на смъртността от коронарна болест на сърцето.

Освен това сред лекарите няма съмнение, че палмовото масло системно повишава нивото на „лошия холестерол“ в кръвта (LDL), което е причина за атеросклероза.

Производството на палмово масло по света се е увеличило от 1995 до 2017 г. малко над четири пъти.

Оборотът на индустрията с палмово масло „ражда“ 60 млрд. долара годишно. 85% от производството е в Малайзия и Индонезия.

Тагове: здраве
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Лесна победа за волейболистите на Хебър срещу Миньор
23.02.2019 19:37 164
Лесна победа за волейболистите на Хебър срещу Миньор

Волейболистите на Хебър не се затрудниха в мача срещу Миньор( Перник). Момчетата ...

Предложение за брак на волейболния мач Хебър-Миньор
23.02.2019 18:59 2243
Предложение за брак на волейболния мач Хебър-Миньор

Предложение за брак преди началото на волейболната среща Хебър-Миньор (Перник) из...

Над 30 см. сняг натрупа в Долна баня и околните села
23.02.2019 16:02 195
Над 30 см. сняг натрупа в Долна баня и околните села

Долна баня и селата от района в подножието на Рила осъмнаха с над 30 см снежна по...

ТМ+

Гугъл обеща да поправи пропуск в ЮТюб, използван от педофили
22.02.2019 12:01 106 Общество
Гугъл обеща да поправи пропуск в ЮТюб, използван от педофили

Интернет гигантът Гугъл обеща да поправи пропуск в системата за сигурност на ЮТюб...

Защо да не ядем ябълки вечер
22.02.2019 11:40 441 TM +
Защо да не ядем ябълки вечер

Въпреки че е един от най-вкусните и полезни плодове, много диетолози предупреждав...

7 необичайни факта за Оскар 2019
21.02.2019 10:47 112 Култура
7 необичайни факта за Оскар 2019

Церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" вече приключи, наградите "...

Как се избират носителите на Оскар?
19.02.2019 10:13 124 Култура
Как се избират носителите на Оскар?

Милиони телевизионни зрители по целия свят ще гледат връчването на наградите &bdq...