За пръв път 100 години след ПСВ близки на загинали в Британските гробища в Пловдив

12.11.2018 14:52 551 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Общество

Всяка година на 11 ноември или близките дати, на Британските гробища в Пловдив се провежда възпоменателна церемония в присъствието на посланика на Обединеното кралство и на Ирландия и на капелан от Британската армия с участието на български военни и граждани, предаде БГНЕС.

Британските гробища се намират в Централния гробищен парк, на около метър по-ниска оградена площ от останалите гробове, винаги са добре поддържани.

За пръв път, обаче, откакто са създадени, те някак оживяха заради историите, които се разбулиха век след смъртта на британските военни.

По време на Първата световна война Великобритания е била враг на България. "Скръбта за загиналите, обаче, е обща и ние сме благодарни на България, че се грижи за нашите синове", каза днес в словото си Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания.

Останки на британски войници от Първата световна война у нас има в гробищата в София и Пловдив. В Пловдив парцелът е обособен след 1918 година, в него почиват англичани, ирландци, шотландци. Повечето са редници на възраст до 25 година.

42 от погребаните са починали преди края на войната, не в бойни действия, а от рани и болести като военнопленници. Те са били погребани в 6 различни гробища, докато преди години община Пловдив не отделя специален парцел за тях.

До тази година нито един от гробовете не беше посетен от близки на загиналия. До тази година, когато от Манчестър дойде Дейвид и Бернадет Джоунс, които носеха трите медала на артилериста от Кралската артилерия Ейбрахам Дж. Джоунс, починал дни преди края на войната- на 6 ноември 2018 година от грип в болницата в Солун.

Дейвид Джоунс разказа, че семейството помни своята жертва в Първата световна война и се интересува от него, но едва наскоро е разбрало къде е погребан. Ейбрахам е починал на 24 години, не е бил женен, не е оставил деца. Майка му го е жалела дълго след смъртта му. Имал е двама братя, те имат синове, внуци. Младият артилерист се пада прачичо на инженера от Манчестър, а капеланът прочете молитва пред гроба му. В малкото селце, където Ейбрахам е израснал и живял, преди Голямата война да помете всичките му планове, е имало река, която той много обичал. Праплеменникът му днес остави на гроба му камък от тази река с надпис: Има ъгълче на чужда земя, която завинаги е Англия". Трите медала, заслужени от младия англичанин в битките, бяха поставени на гроба му, а обща снимка с военното аташе на британското посолство завърши церемонията.

Всъщност това не са първите роднини, посещаващи Британските гробища. Нели Михайлова, жената, която се грижи за техния изряден вид, наследявайки това задължение от майка си, а тя пък преди това от своя баща, разказва, че през лятото тук е дошъл англичанин, който бил на екскурзия в Пловдив. Чул, че има Британски гробища и дошъл. Търсел свой роднина и... го открил. Стоял с насълзени очи на плочата.

Пет организации на ветерани във Великобритания се грижи за британските гробища по света. Те минават и на проверки. Последният път, когато са идвали, е било наскоро. Оставили са нещо на единствения висок паметник в иначе ниските гробища. Авиаторското свидетелство на мл.лейтенант Чарлз Грейг, ламинирано копие на оригинала. От снимката гледа млад симпатичен мъж, а историята, свързана с него, е направо фантастична.

От години прави впечатление, че единственият по-различен от другите паметник рядко остава без цветя. Какво се крие зад това, кой идва редовно на гроба на човек, роден на 23 декември 1894-та, кой би могъл да го помни?

Невероятната история разказва Нели Михайлова, която единствена е всеки ден на гробищата и знае отговора. В духа на добрата британска традиция той звучи страховито, защото в него има призраци.

Оказва се, че жената, която от години идва на гроба на Чарлз Грейг и не само оставя цветя, ами го оплаква, стои там поне час, а на Задушница е донесла и вино и жито, е медицинска сестра от Хисаря. Преди години тя сънувала странен сън. Видяла Чарлз, който и казал, че винаги, когато има проблеми, може да идва на неговия гроб - "единствения висок паметник на Британските гробища в Пловдив" и той ще я утеши. Жената разказала, че дотогава дори не е знаела, че в Пловдив има Британски гробища. Идва редовно и твърди, че тук наистина черпи енергия, за да се справи с трудностите. Последният път, когато е идвала, е било на Задушница. "Плачеше така, сякаш е погребала свой много близък роднина", каза Нели Михайлова.

Няма разумно обяснение на тази история. Дали има задгробен живот, дали има прераждане, дали преди сто години не е имало голяма любов на ранения авиатор и някоя медицинска сестра, преродила се в тази жена- може само да се гадае с презумпцията, че в живота стават неща, които не можем да си обясним с рационална логика. Но е факт, не е измислица. За това, че паметникът редовно е посещаван, се знае отдавна. Днес за пръв път стана ясно от кого и защо, макар че отговорът поражда единствено неясноти. 

 

снимка: Британско посолство

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Община Велинград сезира прокуратурата за строежа на училището в Биркова
20.08.2019 17:52 334
Община Велинград сезира прокуратурата за строежа на училището в Биркова

Много пъти през годините сме ви показвали лошото състояние на училището в село Би...

Мобилно бюро по труда издирва безработни в Мало Конаре
20.08.2019 17:15 277
Мобилно бюро по труда издирва безработни в Мало Конаре

Мобилни бюра по труда тръгнаха по малките населени места в страната. Основната им...

Пожар избухна в оздравителен комплекс в Павел Баня
20.08.2019 16:55 319
Пожар избухна в оздравителен комплекс в Павел Баня

Пожар е избухнал преди минути в ресторант "България" в Павел Баня. В оздравите...

ТМ+

Ако се чувствате потиснати - отидете в парка
20.08.2019 12:02 83 Човек
Ако се чувствате потиснати - отидете в парка

Ако живеете в града и се чувствате тъжен, идете в близкия парк. Този съвет дават ...

Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни
20.08.2019 09:52 350 TM +
Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъжд...

Не пренебрегвайте липсата на витамин B12
17.08.2019 10:41 321 TM +
Не пренебрегвайте липсата на витамин B12

Витамин В12 е необходим за производството на достатъчно здрави червени кръвни кле...

Юли е бил най-горещият месец на Земята
16.08.2019 09:21 170 TM +
Юли е бил най-горещият месец на Земята

Температурите през юли 2019 г. са били най-високите, регистрирани някога в светов...