Иван Костов: Има сериозен дефицит на демокрация

11.04.2019 10:25 2546 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Гледна точка

Много са митовете на прехода. Анатомията на митовете е нещо много сложно, те тръгват още от самата грешна рецепта на прехода. Тя беше една и съща за всички бивши комунистически страни, но беше реализирана по различни начини и даде различни резултати. Дори там, където изглеждаше, че дава блестящи резултати - в Централна Европа, се оказа, че има сериозен дефицит на демокрация.

Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю по бТВ. 

За бившия премиер основната пречка пред осъществяването на прехода към демокрация след падането на комунистическия режим през ноември 1989 г. са тези хора, които "не можеха да се разделят с комунистическите си възгледи, те, техните медии, техните партии. Тези хора винаги са били срещу или самите цели на прехода или средствата, с които той се осъществява".

Преходът е буржоазна контрареволюция, а как се прави буржоазна контрареволюция без буржоазия, как самата демокрация създава собствените си условия за съществуване в едно комунистическо общество и институции, пита той и допълва, че това изглежда невъзможна, много тежка е задачата.

Мафията се роди от контрабандата по времето на Юго-ембаргото. Тя се извършваше по старите канали на Държавна сигурност. Това бяха първите големи натрупвания на пари, каза още Костов.

Той призна, че през този период държава почти е нямало. Имаше стикери, които се лепяха по магазинчетата, и на тях пишеше с три букви кой е охранителят - това беше държавата, обобщи Костов, посочвайки, че "момчетата" от въпросните фирми са били близки до някои политически централи. 

По едно време изглеждаше, че сме спечелили битката с мафията, продължи той. Тя обаче не е лесна, тя е срещу определени обществени нагласи, начина, по който гледа обществото на бъдещето си. Трябваше много правителства след това да я продължат, а не да сключват капитулация и мир, заяви още Костов.

От изборите през 1997 г. ДПС започна да осъществява политиката на "Мултигруп" - голям холдинг, създаден от Държавна сигурност. Това посочи Костов, запитан за ролята на Ахмед Доган по време на прехода. 

Банките изпаднаха в много тежка ситуация заради голямата девалвация на лева. Обезценяването на парите удари много силно по банките. Държава тогава почти наистина нямаше, каза той

Относно масовата приватизация Костов заяви, че тя е била изцяло идея на БСП. Според него идеята да се даде нещо на хората при онези условия имала един-единствен аргумент - че в годината на голямата девалвация просто е нямало налични пари, за да се продава срещу пари.

Той подчерта, че още тогава е предупреждавал, че това няма да завърши добре, посочвайки, че става въпрос за политическа измама от голям калибър.

Приватизацията беше едно голямо разочарование, заяви Костов. Надявам се, че вече хората разбират какво означава една фирма да натрупа огромни задължения, които не може да върне. 

Запитан дали банковият срив от 1996-1997 г. е сравним със ситуацията с КТБ, Костов бе категоричен, че тогава положението е било много по-тежко и се е стигнало до пълна изолация на България.

Според Freedom house, в сравнение с 2008 година, в момента демокрацията в България е в упадък, в отстъпление. Ние сме в регрес, коментира Костов. На въпрос това ли е оценката му за управлението на Бойко Борисов, бившият премиер отговори: Да, това ми е оценката за днес. 

Битката за децата, за учениците, за подрастващите остана неспечелена. Те останаха в едно състояние на деидеологизация, което ги прави напълно безпомощни да осмислят света около себе си, бъдещата си роля в този свят. Големият ни дълг е към тях. Не могат децата да бъдат така пуснати в живота, не бива, това е голям проблем... Така няма да бъдат конкурентни европейски граждани, няма да бъдат способни да се борят за добрите позиции, няма да могат да създават високо конкурентна икономика в собствената си страна, няма да бъдат бранители на европейския си дом, на собствения си дом - България, допълни Колстов. 

Костов призна, че една от най-големите грешки е била, че не е бил извършена декомунизация. По думите му самото общество не е имало такава нагласа, не е имало мнозинство за такова нещо. Според бившия премиер е трябвало да има пълна промяна в учебниците по история, в програмата по литература и други неща, които учат децата, за да се образоват така че да са убедени в демокрацията. 

Костов призна като своя слабост, че се предоверява на хората.  

Относно Апартаменгейт бившият министър-председател уточни, че живее в своя къща, която е построил сам, от 1981 година. 

За 20-та годишнина от бомбардировките на НАТО над Сърбия Костов отбеляза, че никой не коментира истинската заплаха за България, когато 1 млн. косовски албанци са се насочили към границата ни. Страната ни, въпреки, че е била толкова бедна по това време, е дала втора по големина помощ за хората в бежанските лагери.

Тази вечер бившият премиер ще представи книгата си „Свидетелства за прехода”. Според него книгата ще разсърди посткомунистическото общество – хората, които не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат прехода.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Стартира дългоочакваният ремонт на пътя Карабунар - Калугерово
18.06.2019 18:25 11
Стартира дългоочакваният ремонт на пътя Карабунар - Калугерово

Огромни дупки и истинско предизвикателство за шофьорите. Така накратко с години м...

Кметът на Костенец обещал подкуп от 30 000 лева на общински съветници
18.06.2019 18:19 16
Кметът на Костенец обещал подкуп от 30 000 лева на общински съветници

Разследването срещу задържания кмет на Костенец ще се разшири. Освен за подкупи, ...

Вандали посегнаха на ''сърцето'' на Пазарджик
18.06.2019 16:56 236
Вандали посегнаха на ''сърцето'' на Пазарджик

Вандали направиха опит да запалят пункта за капачки под формата на “сърце...

ТМ+

Сериалът Чернобил предизвиква противоречия в Русия
07.06.2019 09:13 530 Култура
Сериалът Чернобил предизвиква противоречия в Русия

Нашумялата поредица "Чернобил" предизвиква крайно различни оценки в Русия, пише А...

Робокоп вече е реалност - изобретиха чип за контрол на компютър от човешкия мозък
06.06.2019 14:54 272 Техно
За 81% от българите най-важно е придобиването на материални блага
06.06.2019 11:24 264 Общество
За 81% от българите най-важно е придобиването на материални блага

81% от българите са изцяло съсредоточени върху постигането на материални блага и ...

Популизмът и езикът на омразата са свързани
29.05.2019 17:16 264 Общество
Популизмът и езикът на омразата са свързани

Популизмът и езикът на омразата имат много общо около това мнение се обединиха со...