Иван Костов: Има сериозен дефицит на демокрация

11.04.2019 10:25 1435 Коментари: / Добави коментар Източник: БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Гледна точка

Много са митовете на прехода. Анатомията на митовете е нещо много сложно, те тръгват още от самата грешна рецепта на прехода. Тя беше една и съща за всички бивши комунистически страни, но беше реализирана по различни начини и даде различни резултати. Дори там, където изглеждаше, че дава блестящи резултати - в Централна Европа, се оказа, че има сериозен дефицит на демокрация.

Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю по бТВ. 

За бившия премиер основната пречка пред осъществяването на прехода към демокрация след падането на комунистическия режим през ноември 1989 г. са тези хора, които "не можеха да се разделят с комунистическите си възгледи, те, техните медии, техните партии. Тези хора винаги са били срещу или самите цели на прехода или средствата, с които той се осъществява".

Преходът е буржоазна контрареволюция, а как се прави буржоазна контрареволюция без буржоазия, как самата демокрация създава собствените си условия за съществуване в едно комунистическо общество и институции, пита той и допълва, че това изглежда невъзможна, много тежка е задачата.

Мафията се роди от контрабандата по времето на Юго-ембаргото. Тя се извършваше по старите канали на Държавна сигурност. Това бяха първите големи натрупвания на пари, каза още Костов.

Той призна, че през този период държава почти е нямало. Имаше стикери, които се лепяха по магазинчетата, и на тях пишеше с три букви кой е охранителят - това беше държавата, обобщи Костов, посочвайки, че "момчетата" от въпросните фирми са били близки до някои политически централи. 

По едно време изглеждаше, че сме спечелили битката с мафията, продължи той. Тя обаче не е лесна, тя е срещу определени обществени нагласи, начина, по който гледа обществото на бъдещето си. Трябваше много правителства след това да я продължат, а не да сключват капитулация и мир, заяви още Костов.

От изборите през 1997 г. ДПС започна да осъществява политиката на "Мултигруп" - голям холдинг, създаден от Държавна сигурност. Това посочи Костов, запитан за ролята на Ахмед Доган по време на прехода. 

Банките изпаднаха в много тежка ситуация заради голямата девалвация на лева. Обезценяването на парите удари много силно по банките. Държава тогава почти наистина нямаше, каза той

Относно масовата приватизация Костов заяви, че тя е била изцяло идея на БСП. Според него идеята да се даде нещо на хората при онези условия имала един-единствен аргумент - че в годината на голямата девалвация просто е нямало налични пари, за да се продава срещу пари.

Той подчерта, че още тогава е предупреждавал, че това няма да завърши добре, посочвайки, че става въпрос за политическа измама от голям калибър.

Приватизацията беше едно голямо разочарование, заяви Костов. Надявам се, че вече хората разбират какво означава една фирма да натрупа огромни задължения, които не може да върне. 

Запитан дали банковият срив от 1996-1997 г. е сравним със ситуацията с КТБ, Костов бе категоричен, че тогава положението е било много по-тежко и се е стигнало до пълна изолация на България.

Според Freedom house, в сравнение с 2008 година, в момента демокрацията в България е в упадък, в отстъпление. Ние сме в регрес, коментира Костов. На въпрос това ли е оценката му за управлението на Бойко Борисов, бившият премиер отговори: Да, това ми е оценката за днес. 

Битката за децата, за учениците, за подрастващите остана неспечелена. Те останаха в едно състояние на деидеологизация, което ги прави напълно безпомощни да осмислят света около себе си, бъдещата си роля в този свят. Големият ни дълг е към тях. Не могат децата да бъдат така пуснати в живота, не бива, това е голям проблем... Така няма да бъдат конкурентни европейски граждани, няма да бъдат способни да се борят за добрите позиции, няма да могат да създават високо конкурентна икономика в собствената си страна, няма да бъдат бранители на европейския си дом, на собствения си дом - България, допълни Колстов. 

Костов призна, че една от най-големите грешки е била, че не е бил извършена декомунизация. По думите му самото общество не е имало такава нагласа, не е имало мнозинство за такова нещо. Според бившия премиер е трябвало да има пълна промяна в учебниците по история, в програмата по литература и други неща, които учат децата, за да се образоват така че да са убедени в демокрацията. 

Костов призна като своя слабост, че се предоверява на хората.  

Относно Апартаменгейт бившият министър-председател уточни, че живее в своя къща, която е построил сам, от 1981 година. 

За 20-та годишнина от бомбардировките на НАТО над Сърбия Костов отбеляза, че никой не коментира истинската заплаха за България, когато 1 млн. косовски албанци са се насочили към границата ни. Страната ни, въпреки, че е била толкова бедна по това време, е дала втора по големина помощ за хората в бежанските лагери.

Тази вечер бившият премиер ще представи книгата си „Свидетелства за прехода”. Според него книгата ще разсърди посткомунистическото общество – хората, които не можаха да се разделят с комунистическите си възгледи и да приемат прехода.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Невероятната Чудесия!
25.04.2019 22:03 176
Невероятната Чудесия!

Прекрасните танцьори на "Чудесия" подариха един истински празник на пазарджиклии!...

Съветниците подкрепиха декларацията на жителите на Црънча за закриване на военния полигон
25.04.2019 17:57 234
Съветниците подкрепиха декларацията на жителите на Црънча за закриване на военния полигон

Общинските съветници на Пазарджик подкрепиха декларацията на жителите на село Цръ...

За четвърти път „Голямото писане на Великденски яйца от Чепинския край''
25.04.2019 17:52 247
За четвърти път „Голямото писане на Великденски яйца от Чепинския край''

За четвърта поредна година на централния площад „Николай Гяуров” във ...

ТМ+

Защо сме на 111 място по медийна свобода
24.04.2019 10:00 239 Общество
Защо сме на 111 място по медийна свобода

България е на 111 място в света по свобода на словото, според последната класация...

Колко яйца е безопасно да ядем по Великден
24.04.2019 09:26 354 TM +
Колко яйца е безопасно да ядем по Великден

Учени предупреждават, че е необходимо по Великден яйца и козунак да се ядат в опр...

Излиза благотворителен албум с класическа музика изпълнена на органа на Нотр Дам
22.04.2019 17:07 479 Култура
Излиза благотворителен албум с класическа музика изпълнена на органа на Нотр Дам

След опустошителния пожар в катедралата Notre-Dame в понеделник, Universal Music ...

В мъжката брада има повече бактерии, отколкото в кучешка козина
22.04.2019 10:20 326 TM +
В мъжката брада има повече бактерии, отколкото в кучешка козина

Дългата мъжка брада вече няколко години не излиза от мода, но последните изследва...