В Самоков откриха реновираното кардиологично отделение

05.12.2018 16:55 1756 Коментари: / Добави коментар Редактор: Любомир Кузев Долна баня

Денят, в който Православната църква почита Света Варвара, в Самоков тържествено бе отбелязан юбилеят - 140 години от началото на болничната помощ в рилския град и откриването на реновираното кардиологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение.

Празничният повод събра десетки гости на 7-мия етаж в лечебното заведение, сред тях бяха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, доц. Лъчезар Иванов, д-р Александър Златанов – директор на РЗИ-София област, народните представители Радослав Стойчев и Валентин Милушев, академик Христо Григоров – председател на БЧК, проф. Магдалена Александрова от Медицинския университет в София, Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за защита на пациентите, директори на болници в Софийска област и други.

Началото на здравното дело е поставено през 1878 година, а тогавашната болница е с 50 легла, отбеляза в приветственото си обръщение управителят на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка. Първите запомнени имена са на околийския лекар Д-р Антон Унтенберг и първият градски лекар – Д-р Аврам Голберг през 1881 година.

Оттогава досега доста неща са се променили. В периода 2001-2002 г. е подменена дограмата на сградата по проект на Министерство на енергетиката. 2003 болницата е газифицирана, а на следващата година има разкрит ТЕЛК.

В отделението работят квалифицирани специалисти, категорична беше в изказването си доктор Красимира Ковачка. Това, което се планира и би било добре да се случи в бъдеще, е допълнително разкриване на медицински център в Боровец и хоспис в Самоков.

Според статистиката в периода 2012-2013 г. самоковската болница е работила по пет европейски проекта. Едно от безспорните постижения към настоящия момент е програмата за стажанти, приета с решение на Общинския съвет, целяща да привлече млади хора като специалисти. По тази линия са привлечени действащи рентгенови лаборанти и един кинезитерапевт, а в момента се обучават три медицински сестри.

В доста напреднал етап е строителството на храма „Св. Панталеймон” в двора на лечебното заведение.

Тържествен водосвет отслужи архиерейският наместник на Самоковска духовна околия протоиерей Михаил Колевв съслужие с протоиерей Любомир Мишков и отец Георги Николов, след което осветиха и реновираното кардиологично отделение в болницата. В деня на Света Варвара те осветиха и икона, която от името на болничното ръководство беше връчена на началника на кардиологично отделение доктор Николай Кабрански.

Празничната лента на обновения сектор прерязаха управителят доктор Красимира Ковачка, кметът на община Самоков Владимир Георгиев и доктор Даниела Дариткова.  

Към момента болницата е най-голямото лечебно заведение в цялата Софийска област и разполага с 233 легла, разпределени в 11 отделения; три отделения са без легла, а има и три параклинични звена.

„МБАЛ-Самоков” обслужва нуждите на две общини – Самоков и Долна баня, и намиращите се на тяхна територия 29 села, два курортни комплекса и 16 вилни зони с общо население около 50 000 жители. Лекарите, които се грижат за здравето на пациентите, са 69, медицинските специалисти – 99, има 81 души друг персонал или общо около 250 човека. Стана ясно, че годишно през болницата преминават около 8-9 хиляди пациенти.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

40-годишен дилър е задържан в Пазарджик
24.08.2019 13:04 815
40-годишен дилър е задържан в Пазарджик

Дилър на наркотици е задържан от служители на сектор „Противодействие на кр...

Полицията с проверки за незаконна търговия
24.08.2019 12:36 820
Полицията с проверки за незаконна търговия

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ п...

Продължава гасенето на сметището във Велинград
24.08.2019 12:21 129
Продължава гасенето на сметището във Велинград

И днес продължават действията по обезопасяване на сметището във Велинград. Както ...

ТМ+

Какво дава кафето на хората?
23.08.2019 09:04 312 TM +
Какво дава кафето на хората?

Кафето е основна част от ежедневието за мнозина. Докато някои започват деня си с ...

Пълните хора понасят жегите по-добре
21.08.2019 11:23 234 Човек
Пълните хора понасят жегите по-добре

Хората с наднормено тегло се чувстват по-добре в периоди на необичайна топлина, т...

Ако се чувствате потиснати - отидете в парка
20.08.2019 12:02 143 Човек
Ако се чувствате потиснати - отидете в парка

Ако живеете в града и се чувствате тъжен, идете в близкия парк. Този съвет дават ...

Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни
20.08.2019 09:52 480 TM +
Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъжд...