В Самоков откриха реновираното кардиологично отделение

05.12.2018 16:55 1627 Коментари: / Добави коментар Редактор: Любомир Кузев Долна баня

Денят, в който Православната църква почита Света Варвара, в Самоков тържествено бе отбелязан юбилеят - 140 години от началото на болничната помощ в рилския град и откриването на реновираното кардиологично отделение в Многопрофилната болница за активно лечение.

Празничният повод събра десетки гости на 7-мия етаж в лечебното заведение, сред тях бяха кметът на община Самоков Владимир Георгиев, д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, доц. Лъчезар Иванов, д-р Александър Златанов – директор на РЗИ-София област, народните представители Радослав Стойчев и Валентин Милушев, академик Христо Григоров – председател на БЧК, проф. Магдалена Александрова от Медицинския университет в София, Пламен Таушанов – председател на Българската асоциация за защита на пациентите, директори на болници в Софийска област и други.

Началото на здравното дело е поставено през 1878 година, а тогавашната болница е с 50 легла, отбеляза в приветственото си обръщение управителят на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка. Първите запомнени имена са на околийския лекар Д-р Антон Унтенберг и първият градски лекар – Д-р Аврам Голберг през 1881 година.

Оттогава досега доста неща са се променили. В периода 2001-2002 г. е подменена дограмата на сградата по проект на Министерство на енергетиката. 2003 болницата е газифицирана, а на следващата година има разкрит ТЕЛК.

В отделението работят квалифицирани специалисти, категорична беше в изказването си доктор Красимира Ковачка. Това, което се планира и би било добре да се случи в бъдеще, е допълнително разкриване на медицински център в Боровец и хоспис в Самоков.

Според статистиката в периода 2012-2013 г. самоковската болница е работила по пет европейски проекта. Едно от безспорните постижения към настоящия момент е програмата за стажанти, приета с решение на Общинския съвет, целяща да привлече млади хора като специалисти. По тази линия са привлечени действащи рентгенови лаборанти и един кинезитерапевт, а в момента се обучават три медицински сестри.

В доста напреднал етап е строителството на храма „Св. Панталеймон” в двора на лечебното заведение.

Тържествен водосвет отслужи архиерейският наместник на Самоковска духовна околия протоиерей Михаил Колевв съслужие с протоиерей Любомир Мишков и отец Георги Николов, след което осветиха и реновираното кардиологично отделение в болницата. В деня на Света Варвара те осветиха и икона, която от името на болничното ръководство беше връчена на началника на кардиологично отделение доктор Николай Кабрански.

Празничната лента на обновения сектор прерязаха управителят доктор Красимира Ковачка, кметът на община Самоков Владимир Георгиев и доктор Даниела Дариткова.  

Към момента болницата е най-голямото лечебно заведение в цялата Софийска област и разполага с 233 легла, разпределени в 11 отделения; три отделения са без легла, а има и три параклинични звена.

„МБАЛ-Самоков” обслужва нуждите на две общини – Самоков и Долна баня, и намиращите се на тяхна територия 29 села, два курортни комплекса и 16 вилни зони с общо население около 50 000 жители. Лекарите, които се грижат за здравето на пациентите, са 69, медицинските специалисти – 99, има 81 души друг персонал или общо около 250 човека. Стана ясно, че годишно през болницата преминават около 8-9 хиляди пациенти.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Жандармеристът, превозвал нелегален тютюн, остава в ареста
16.06.2019 20:16 539
Жандармеристът, превозвал нелегален тютюн, остава в ареста

Специализираният наказателен съд реши да остави в ареста задържания 27-годишен сл...

Язовир Чешме дере преля втори път за една седмица
16.06.2019 12:05 169
Язовир Чешме дере преля втори път за една седмица

Язовир "Чешме дере" в стражишкото село Камен за втори път преля тази седмица след...

Корнелия Нинова оттегли оставката си
16.06.2019 11:28 208
Корнелия Нинова оттегли оставката си

Корнелия Нинова оттегли официално оставката си като лидер на БСП по време на 49 к...

ТМ+

Сериалът Чернобил предизвиква противоречия в Русия
07.06.2019 09:13 485 Култура
Сериалът Чернобил предизвиква противоречия в Русия

Нашумялата поредица "Чернобил" предизвиква крайно различни оценки в Русия, пише А...

Робокоп вече е реалност - изобретиха чип за контрол на компютър от човешкия мозък
06.06.2019 14:54 250 Техно
За 81% от българите най-важно е придобиването на материални блага
06.06.2019 11:24 238 Общество
За 81% от българите най-важно е придобиването на материални блага

81% от българите са изцяло съсредоточени върху постигането на материални блага и ...

Популизмът и езикът на омразата са свързани
29.05.2019 17:16 255 Общество
Популизмът и езикът на омразата са свързани

Популизмът и езикът на омразата имат много общо около това мнение се обединиха со...