Десета национална среща на експертите по програми и проекти от общините се проведе в Боровец

13.11.2018 15:57 417 Коментари: / Добави коментар Редактор: Любомир Кузев Региони

Събитието се организира в партньорство с Община Самоков, която се кандидатира и бе избрана за град-домакин на един най-значимите и мащабни форуми на НСОРБ и НСОРБ-Актив.

Срещата се утвърди като място, на което всички, ангажирани с усвояването и управлението на европейските фондове, обменят опит и практики, дискутират и търсят общи решения на възникналите проблеми, за да бъдат използвани по оптимален начин тези ресурси.

Във форума взеха участие експерти от дирекция „Централно координационно звено“ в Министерски съвет; експерти от Генерални дирекции „Земеделие и развитие на селските райони“ (AGRI); „Регионална и селищна политика“ (REGIO); „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ (EMPL) към Европейската комисия, членове на българската делегация в Европейския комитет на регионите, ръководителите на УО на ОПРР, ОПОС, ОПРЧР, ПРСР, ПМДР и експерти от техните екипи;
Поздрав към организатори и участници от името на Община Самоков отправи Красимира Костадинова, директор на дирекция “Европейски програми и ТСУ”.

На форума бяха представени и постиженията на Община Самоков в усвояването на средства по европейски програми. През двата програмни периода до момента са изпълнени проекти за над 50 млн. лв., като едни от най-сериозните инфраструктурни проекти са изграждане на пътя Шипочан – Гуцал, изграждане на водопровод и канализация на селата Белчин и Доспей, ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в четири села, както и ремонт на улици и тротоари в града.

Инфраструктурните проекти са на обща стойност близо 20 млн. лв. Сериозна инвестиция в опазване на околната среда е изграждането на Регионалния център за битови отпадъци за 8,5 млн. лв

В сферата на социалната политика – изграждането на Център за настаняване от семеен тип, където 12 деца намериха свой дом.

В момента се реализира проект за изграждане на Център за обществена подкрепа, който ще даде възможност за подкрепа и на децата от ЦНСТ, след пълнолетието им. Отговорното отношение към здравеопазването показва извършения ремонт на отделенията в МБАЛ Самоков и закупуване на медицинска апаратура на обща стойност 3,5 млн. лв.

В сферата на туризма и културното наследство най-значимия проект е реставрацията на късноантичната крепост „Цари Мали Град”, както и проекта за маркетинг на туристическа дестинация.

С широка обществена значимост са проектите за внедряване на енергийна ефективност на обществени и частни сгради на обща стойност 8 млн. лв.

В перспектива, Общината създаде местна инициативна група, за което има одобрена стратегия за 9 млн. лв. Това ще бъде от изключителна подкрепа и за бизнеса.

В началото на следващата година ще бъде подписан и договора за създаване на Местна инициативна рибарска група, като за нея финансирането е около 2 млн. лв. Подготовката и кандидатстването с проекти ангажира сериозен ресурс от общинска администрация. Нашата община има готовност с много инфраструктурни проекти, особено във ВиК сектора, с които ще кандидатства при отварянето на подходящ програмен прозорец. 

Важно е да се разбере, че отговорното отношение към усвояването на средства от европейските програми ни дава възможност да подобряваме качеството на живот на жителите в дадена община.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Жандармеристът, превозвал нелегален тютюн, остава в ареста
16.06.2019 20:16 539
Жандармеристът, превозвал нелегален тютюн, остава в ареста

Специализираният наказателен съд реши да остави в ареста задържания 27-годишен сл...

Язовир Чешме дере преля втори път за една седмица
16.06.2019 12:05 169
Язовир Чешме дере преля втори път за една седмица

Язовир "Чешме дере" в стражишкото село Камен за втори път преля тази седмица след...

Корнелия Нинова оттегли оставката си
16.06.2019 11:28 209
Корнелия Нинова оттегли оставката си

Корнелия Нинова оттегли официално оставката си като лидер на БСП по време на 49 к...

ТМ+

Сериалът Чернобил предизвиква противоречия в Русия
07.06.2019 09:13 485 Култура
Сериалът Чернобил предизвиква противоречия в Русия

Нашумялата поредица "Чернобил" предизвиква крайно различни оценки в Русия, пише А...

Робокоп вече е реалност - изобретиха чип за контрол на компютър от човешкия мозък
06.06.2019 14:54 250 Техно
За 81% от българите най-важно е придобиването на материални блага
06.06.2019 11:24 238 Общество
За 81% от българите най-важно е придобиването на материални блага

81% от българите са изцяло съсредоточени върху постигането на материални блага и ...

Популизмът и езикът на омразата са свързани
29.05.2019 17:16 255 Общество
Популизмът и езикът на омразата са свързани

Популизмът и езикът на омразата имат много общо около това мнение се обединиха со...