„Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“-кампания на БЛС

26.09.2017 15:00 188 Коментари: / Добави коментар Източник: БЛС България

Българският лекарски съюз стартира национална информационна кампания срещу насилието над медици под надслов „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“, #ПребориГнева. Патрон на кампанията ще бъде Омбудсмана на Република България.

Събитието бе открито с кръгла маса на тема: "Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица", съобщават от БЛС. „Кампанията ще бъде дългосрочна, позитивна и ще обединява усилията на институции, организации и медии“, заявиха от ръководството на съюза.

В кръглата маса участие взеха представители на законодателната и изпълнителната власт у нас, Световна здравна организация, директори на големи лечебни заведения в страната, БЧК, пациентски организации, медицински лица, Словенска лекарска камара и др.

По данни на ресорното министерство, случаите на насилие в Спешна помощ са 47 за 2015 г., 28 за 2016 г., 25 за първите шест месеца на 2017 г. От статистиката става ясно, че най-често жертва на насилие са медиците от Спешна помощ. Според анкетираните, главните причини за това са ниската култура и морал на пациентите, прекомерна употреба на алкохол и упойващи вещества и липса на доверие медик - пациент.

Лидия Нейчева - заместник-министър на здравеопазването, отчете 52 случая на агресия над лекари за първите седем месеца на годината. От името на МЗ, министър Нейчева обеща активна подкрепа и тясно сътрудничество с БЛС в борбата с агресията.

Според зам.- вътрешния министър Стефан Балабанов, трябват сериозни практически действия за превенция на агресията. Той пое ангажимента МВР да работи по места в по-тясно сътрудничество с медицинските екипи.

Според омбудсмана Мая Манолова, причината за нападението над медици се корени в хроничното недофинансиране на здравеопазването и засилващата се агресия в обществото, заради нарастващото обществено чувство за липсата на справедливост.

„Повишаване на информираността за правата и задълженията на пациентите чрез съвместни инициативи на пациентски организации и БЛС - материали, семинари и събития; повишаване на комуникационните умения на медиците чрез въвеждане на хорариум в Медицинските заведения за обучение на тема: "Умения за комуникация лекар-пациент"; създаване на единна система към МВР за подаване на сигнали за проява на агресия над медици са само част от мерките, които БЛС е предвидил в рамките на кампаниятя“, заявиха д-р Галинка Павлова – зам.-председател на съсловната организация.

“Диагнозата е поставена. Терапевтичните мерки няма да дадат резултат, необходими са хирургични такива”, позволи си метафората д-р Венцислав Грозев при закриване на дискусията. “Всеки има своя учител и своя лекар. Спасявайки учителя и лекаря си, спасяваме себе си”, призова Грозев в заключение.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Как ананасът може да ни направи по-красиви?
25.08.2019 08:59 134
Как ананасът може да ни направи по-красиви?

Ананасът се оказва не само здравословен, но и много добро средство за разкрасяван...

Бягство от затвора в Стара Загора
25.08.2019 08:51 371
Бягство от затвора в Стара Загора

Двама молдовски граждани са избягали от затворническо общежитие в Стара Загора. ...

40-годишен дилър е задържан в Пазарджик
24.08.2019 13:04 1050
40-годишен дилър е задържан в Пазарджик

Дилър на наркотици е задържан от служители на сектор „Противодействие на кр...

ТМ+

Какво дава кафето на хората?
23.08.2019 09:04 380 TM +
Какво дава кафето на хората?

Кафето е основна част от ежедневието за мнозина. Докато някои започват деня си с ...

Пълните хора понасят жегите по-добре
21.08.2019 11:23 254 Човек
Пълните хора понасят жегите по-добре

Хората с наднормено тегло се чувстват по-добре в периоди на необичайна топлина, т...

Ако се чувствате потиснати - отидете в парка
20.08.2019 12:02 157 Човек
Ако се чувствате потиснати - отидете в парка

Ако живеете в града и се чувствате тъжен, идете в близкия парк. Този съвет дават ...

Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни
20.08.2019 09:52 499 TM +
Учени: Горещите вълни ще стават все по-дълги и по-смъртоносни

Летата в Северното полукълбо ще бъдат с опасно по-дълги горещи вълни, суши и дъжд...