Черните прогнози за бъдещето на еврото не се сбъднаха

25.01.2019 17:44 1164 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева Бизнес

От самото начало на въвеждане на еврото съпротивата срещу общата валута е много силна, коментира проф. Христина Вучева.

Критиките са и от теоретици, и от практици, но си приличат по това, че са умозрителни. Пренебрегват се фактите и действителните резултати, постигнати както от отделните страни, така и от конкретната работа на ЕЦБ.

На 01.01.1999 г. 11 страни от Европейския съюз решават да образуват икономически и паричен съюз, към който по-късно /от 2001 г./се присъединява и Гърция. Страните фиксират националните си валутни курсове към общата валута – еврото и я въвеждат първоначално като безналично разплащателно средство.

Така от началото на 1999 г. чекове, дебитни и кредитни преводи са в евро. Дания прави референдум през 2000 г. и населението не подкрепя тази идея, поради което Дания не става член на европейския паричен съюз, но прилага и до днес национален валутен курс, който е фиксиран към еврото в определени граници. Великобритания и Швеция са получили първоначално съгласие, че няма да участват в паричния съюз. За новите членове на ЕС, приети след 2001 г., подобно изключение не се допуска.

От 01.01.2002 г. са премахнати националните валути на 12-те страни, образували еврозоната и еврото става единственото разплащателно средство.

От самото начало на въвеждането на еврото е ясно, че за да се прилага общата валута се изисква съответната страна първо, да е член на ЕС и второ, да е изпълнила пет показателя:

1. Процентът на инфлация да е до 1.5 процентни пункта от този на трите най-развити страни-членки;

2. Дефицитът по правителствения бюджет да не надвишава 3 % от БВП на страната;

3. Общият държавен дълг да не бъде повече от 60% от БВП;

4. Средният номинален дългосрочен лихвен процент да бъде до два процентни пункта от средния процент на трите страни с най-ниска инфлация;

5. Стабилен валутен курс;

Окончателното решение за членство в еврозоната се взема от Европейския съвет /министър-председателите на страните членки на ЕС./

От посочените показатели четири са измерими и познати. Петият показател, така като е определен, изисква пояснения. Европейската централна банка /ЕЦБ/ е направила това от самото начало като е приела своя резолюция, с която създава специфичен европейски валутен механизъм – Exchangе Rate Mechanism /ERM/.

Той има две задачи: първо, служи за стабилизиране на валутните курсове на страните-кандидатки за еврозоната, тъй като те са използвали плаващи курсове; второ, страните-членки на ЕС, които не са се включили все още в еврозоната, да могат да координират своите валутни политики.

Това обяснява защо според договора за членство в ЕС всеки, който го е подписал трябва да е част от европейския валутен механизъм. Това обяснява и защо Дания, която не става част от еврозоната, участва в ERMІІ. Според този механизъм, учреден от ЕЦБ, страните фиксират своите валутни курсове към еврото с отклонение +, - 15 % , а може и по-малко /например, Дания се е спряла на 2.25 %/.

Много важно условие е нивото на фиксирания валутен курс, с което една страна се включва в т.н. чакалня, предварително да се договаря между съответната страна, нейната национална банка и ЕЦБ.

Това задължително включване в посочения валутен механизъм не е спазено за някои от страните, които са приети през 2004 г ., както и за Румъния и България, приети през 2007 г. Така и до днес тези страни не са част от европейския валутен механизъм.

Отделихме повече внимание на това какво означава участието на една страна във валутния механизъм /ERMІІ/, наричан „чакалня”, защото у нас има неразбиране по тази тема.

За съжаление през последните години отговорни служители на ЕК също не се съобразяват, когато коментират, с тези начални определения и разяснения относно валутния механизъм. Като условие за участие в „чакалнята” често се споменава нивото на доходите на съответната страна. От посоченото по-горе се вижда, че няма такова изискване.

Нещо повече – включването във валутния механизъм е важно условие, за да се ускори развитието и растежа на доходите на страната, която очаква да стане участник в еврозоната.

Ще поясним и още нещо. ЕЦБ още през 2000 г. е разяснила как да се прилага изискването за валутна стабилност /петият показател/ за членство в еврозоната за страните, които не са с плаващ валутен курс, имат валутен борд и фиксиран курс. Според пояснението на ЕЦБ тези страни могат да се включат в „чакалнята” без да е нужно да се отказват от фиксирания курс и валутния борд. През 2004 г. така се постъпва с трите балтийски страни – две, от които са с валутен борд и едната само с фиксиран курс.

С подписване на договора за членство от 01.01.2004 г. трите балтийски страни стават част от валутния механизъм. Днес и трите страни са част от еврозоната. В средата на месец януари т.г. в Рига с участие на ЕК се проведе конференция, на която се отбелязаха петте години членство в еврозоната на Естония.

За България този ред не се спазва и тя не е включена през 2007 г. в т.н. „чакалня“. Едва през 2018 г. страната получи предварителното съгласие на ЕС и на ЕЦБ, за да отправи искане за включване във валутния механизъм. На нас ни беше наложен съвсем различен ред, който не е отбелязан в никакъв документ до сега. Ние трябва да изпълним редица нови изисквания до средата на 2019 г., включително и да ни одобрят за участници в Банковия съюз чрез така нареченото сътрудничество.

Всичко това беше оформено като искане на България в писмо, подписано от председателя на БНБ и от министъра на финансите. Много от постоянните разбирачи на всичко ставащо у нас веднага разкритикуваха това действие на подписалите това писмо до ЕЦБ и Екофин. С такава критика се включи и професор Стив Ханке от САЩ, който заяви, че страната ни допуска голяма грешка като се запътва към нещо по-лошо в сравнение с нашия валутен борд.

От самото начало на въвеждане на еврото съпротивата срещу общата валута е много силна. Критиките са и от теоретици, и от практици, но си приличат по това, че са умозрителни. Пренебрегват се фактите и действителните резултати, постигнати както от отделните страни, така и от конкретната работа на ЕЦБ.

Първото твърдение още от 90-те години е, че за страни с различни икономически условия е невъзможно да има обща и единна валута и тя ще се провали още първите месеци. Отминалите 20 години опровергаха тези обобщения и твърдения. Всички страни от еврозоната не само се развиваха добре с еврото, но и се справиха с дошлата от САЩ през 2007-2008 г. финансова криза.

Възникналата през 2010 г. криза на дълга в Гърция нямаше пряка връзка с това, че се използва обща валута. Проблемите на Гърция се появиха от действията на нейните правителства и от не добре обмисленото решение при използване на един или друг счетоводен подход за преизчисляване на валутната стойност на дълг към една голяма американска банка през далечната 2001 г. През 2018 г. Гърция приключи успешно с всички програми, които трябваше да изпълнява във връзка с получените заеми и тяхното погасяване. Не се сбъдна нито една от черните прогнози за загиване на еврозоната и еврото поради кризата на дълга. /БГНЕС

------------

Христина Вучева е доктор по икономика и професор по финанси. Тя е регистриран одитор-дипломиран експерт-счетоводител. Проф. Вучева е бивш министър на финансите в първото служебно правителство /1994-1995 г./ Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС

 

Тагове: бизнес
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Спират част от AM Тракия тази вечер заради тол системата
20.07.2019 10:40 740
Спират част от AM Тракия тази вечер заради тол системата

В продължение на един час тази вечер ще бъде спряно изцяло движението по част от ...

Опашки от автомобили на Капитан Андреево
20.07.2019 10:34 153
Опашки от автомобили на Капитан Андреево

Пик на пътуващите през границата този уикенд. Миналият уикенд е бил един от ...

Повече от 6 часа гасиха пожара в птицефермата.Изгорели са 30 000 кокошки
20.07.2019 09:39 1209
Повече от 6 часа гасиха пожара в птицефермата.Изгорели са 30 000 кокошки

Снощи около 23 часа е изгасен пожарът в птицеферма, възникнал на територията на г...

ТМ+

Скакалци, мравки и тарантули – храната на бъдещето?
15.07.2019 10:19 220 TM +
Скакалци, мравки и тарантули – храната на бъдещето?

Диетолозите са открили големи количества антиоксиданти и други хранителни веществ...

Белите хора не могат да различават лицата на чернокожите - и обратно
15.07.2019 08:32 222 TM +
Белите хора не могат да различават лицата на чернокожите - и обратно

„Защо ни е трудно да различаваме лицата на представителите на други етничес...

Евростат: Населението на България намаля до 7 милиона души
11.07.2019 15:02 302 Общество
Евростат: Населението на България намаля до 7 милиона души

Населението на България е 7 милиона души към 1 януари 2019 г. и представлява 1,4%...

Евростат: Населението на България намаля до 7 милиона души
11.07.2019 15:02 302 Акценти
Евростат: Населението на България намаля до 7 милиона души

Населението на България е 7 милиона души към 1 януари 2019 г. и представлява 1,4%...